Prikkelbare Darm Syndroom

In mijn praktijk zie ik veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Dit wordt ook wel IBS (Irritable Bowel Syndrome), spastisch colon of spastische darm genoemd. Bij PDS is er sprake van steeds terugkerende buikklachten gecombineerd met een afwijkende stoelgang, waarbij de klachten niet kunnen worden verklaard door andere maagdarmziekten. Veel voorkomende klachten bij PDS zijn:

– buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik
(de pijn kan overal in de buik zitten en wisselen van plek)
– obstipatie (verstopping)
– diarree
– slijm bij de ontlasting
– winderigheid
– misselijkheid
– wisselende eetlust

Wat kunt u van de dieetbehandeling verwachten?

Wanneer u met deze klachten bij mij komt zal ik u veel vragen stellen om een goed beeld van uw klachten in relatie tot uw voedingspatroon en leefstijl te krijgen. Het doel van de dieetbehandeling bij PDS is om te komen tot een voedingspatroon waarbij u zo min mogelijk klachten heeft, maar dat zo volwaardig en gevarieerd mogelijk blijft. In het advies is bijzondere aandacht voor:

De hoeveelheid en soort voedingsvezel

Vezels worden vaak geassocieerd met zemelen en muesli. Terwijl juist de oplosbare vezels uit groenten en fruit vaak goed verdragen worden en een gunstig effect hebben. Hier is in het dieet dan ook veel aandacht voor. Ter sprake komt ook hoe deze worden gegeten (bijv. rauw of gekookt) of u onlangs meer vezels bent gaan gebruiken of dat het gebruik misschien erg wisselt per dag. Verder wordt er gekeken naar de verhouding tussen de verschillende soorten vezels en wat de verdeling hiervan is over de dag. Indien nodig, leer ik u hoe u uw vezelinname kunt verhogen en hoe u tot een juiste verhouding kunt komen.

De hoeveelheid vocht

Zowel de totale hoeveelheid vocht, als de verdeling over de dag zal ter sprake komen. Daarnaast zal besproken worden welke dranken u precies gebruikt. M.n. koffie, thee, melk en suikerhoudende dranken kunnen in sommige gevallen invloed hebben op darmklachten.

Snel opneembare suikers en gasvorming

Snel opneembare suikers die bijvoorbeeld te vinden zijn in zoete versnaperingen, vruchtensappen en (zoete) melkproducten kunnen invloed hebben op de darmen en met name diarreeklachten geven. Daarnaast zijn er een aantal producten die extra gasvorming kunnen geven, wat ook tot klachten kan leiden. Net als het inslikken van teveel lucht als gevolg van bijvoorbeeld kauwgomgebruik of te snel eten. Indien relevant zullen deze factoren besproken worden.

Mogelijke misverstanden en (on)volwaardige voeding

Wat ik vaak zie is dat uit angst voor klachten, bepaalde voedingsmiddelen weglaten worden. Dit is heel begrijpelijk, maar kan er toe leiden dat het voedingspatroon –soms ongemerkt- steeds verder wordt ingeperkt. Hierdoor kan een eenzijdig eetpatroon ontstaan, dat soms ook leidt tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast leven er een aantal hardnekkige mythen rondom laxerende of ‘stoppende’ voedingsmiddelen, wat er eveneens voor kan zorgen dat er soms onterecht voedingsmiddelen weggelaten worden. Een volwaardige en zo gevarieerd mogelijke voeding is altijd het uitgangspunt dus ook hier is aandacht voor.

Leefstijl

Tot slot worden diverse leefstijlfactoren besproken. Zo is gebleken dat lichaamsbeweging, stress en roken invloed hebben op de klachten van PDS patiënten. Hier kunt u advies over krijgen. Net als over het gebruik van bijvoorbeeld probiotica.

Als de dieetbehandeling onvoldoende helpt

De behandeling en het verminderen van klachten kan soms lang duren en soms blijkt dat de reguliere dieetbehandeling onvoldoende helpt. In dat geval kan ik in overleg met u ook een zogenaamd FODMaP-beperkt dieet voorschrijven. Het gaat hierbij om een testdieet, waarbij bepaalde soorten koolhydraten tijdens de testperiode zoveel mogelijk worden vermeden. Wanneer dit klachtenvermindering geeft, worden vervolgens de verschillende typen koolhydraten één voor één geherintroduceerd om zo uw persoonlijke triggers te kunnen vaststellen. De juiste begeleiding bij dit testdieet is heel belangrijk, omdat dit anders makkelijk tot een onnodig, eenzijdig en onvolwaardig voedingspatroon kan leiden, wat bovendien de klachten weer kan verergeren.

Afspraak maken?

Voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies bent u van harte welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, dan is een huisbezoek ook mogelijk.

Huisbezoeken zijn mogelijk in Hoorn, Blokker, Zwaag, Westwoud, Hoogkarspel, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Enkhuizen, Venhuizen, Wijdenes, Oosterblokker, Hem, Schellinkhout, Andijk, Wervershoof, Medemblik, Hauwert, Midwoud, Opperdoes, Twisk, Abbekerk, de Weere, Hoogwoud, Spanbroek, Opmeer, Aartswoud, Oostwoud, Lambertschaag, Benningbroek, Sijbekarspel, Abbekerk, Onderdijk, Middenmeer, Slootdorp, Wieringerwerf, Kreileroord, Berkhout, Avenhorn, de Goorn, Spierdijk, Bobeldijk, Obdam, Scharwoude en Zuidermeer.