Helpt gistrijst tegen te hoog cholesterol?
Toevallig dat ik vandaag onderstaand bericht lees over gistrijst tegen een te hoog cholesterol. Ik zie regelmatig cliënten die opzoek zijn naar alternatieven, omdat zij geen statines willen slikken uit angst voor mogelijke bijwerkingen. Gister werd ik gebeld door een cliënt die mij bedankte, omdat ik hem had overtuigd deze toch in te nemen. Tijdens het gesprek dat ik afgelopen maand met hem had, zei hij stellig dat hij de medicijnen weliswaar had opgehaald, maar dat hij “niet van plan was deze troep te slikken”. “Ik volg jouw advies wel op, ik zal meer vette vis eten en wat vaker noten”, aldus meneer.
Zijn cholesterolwaarden waren echter dermate afwijkend, dat dit niet met een dieet te normaliseren is. En vanwege het verhoogd risico op hart- en vaatziekten zou het daarom ook heel onverstandig zijn als hij zijn voorgeschreven medicijnen niet in zou nemen. Gister vertelde hij dat hij blij was dat ik dit had uitgelegd en dat hij daarom alsnog gestart was. Hij blijkt helemaal geen last te hebben van bijwerkingen en was daar zo blij mee dat hij dat wilde laten weten. Ik vond het heel leuk dat hij hier nog even op terug kwam. Zijn cholesterolwaarden worden over een paar maanden opnieuw bepaald dus ik ben heel benieuwd naar het resultaat van de combinatie gezonde leefstijl, dieet en medicatie.
Toch is er een groep mensen die statines echt niet verdragen. Zijn capsules met rode gistrijst voor hen dan een goed alternatief? Ik hoop dat onderstaand bericht te lezen is, maar mocht dit niet het geval zijn, dan een korte samenvatting: rode gistrijst heeft inderdaad een positief effect op het cholesterol. Kanttekening is wel dat de dosering in deze capsules heel laag is, waardoor het bij lange na niet zo effectief is als statines. Deze voedingssupplementen kunnen zo’n 10-20% verlaging geven, maar dat is voor veel patiënten te weinig om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Deze lage dosering verklaart waarschijnlijk ook, waarom er geen bijwerkingen optreden. Wanneer er meer van deze supplementen genomen wordt, treden deze bijwerkingen waarschijnlijk alsnog op. Bijkomend nadeel is dat de werkzame stof in dit soort voedingssupplementen niet goed gecontroleerd wordt en daarom van pil tot pil kan verschillen. De dosering van medicijnen is altijd duidelijk, hier wordt namelijk wel streng op gecontroleerd.
Mijn advies is om sowieso altijd eerst met uw arts te overleggen, wanneer u niet met medicijnen wilt starten, maar ook wanneer u last heeft van (ernstige) bijwerkingen en hiermee wilt stoppen. Voor dieet- en leefstijladvies kunt u altijd bij mij terecht, maar realiseer u wel dat dit niet altijd voldoende is. Soms is het noodzakelijk om daarnaast ook medicijnen te gebruiken. Dieet- en leefstijladviezen kunnen er wel toe bijdragen dat het gebruik van deze medicijnen tot een minimum kan worden beperkt.
Volkskrant, 17-10-2015 beter/eten
(klik aan om te vergroten)