Diëtist geeft antwoord: Hoe houd ik het gebit van mijn kind gezond?

20-02-2016

Afgelopen week zag ik een meisje van 3 jaar op het spreekuur bij wie alle tandjes en kiesjes waren getrokken i.v.m. tandbederf. Het leek mij goed om hier iets over te schrijven, omdat ik denk dat er bij veel meer ouders sprake is van onwetendheid t.a.v. mondgezondheid en dat er met praktische tips, veel leed voorkomen kan worden.

Mondgezondheid is overigens voor iedereen belangrijk en daarom zal ik hier binnenkort meer over schrijven (o.a. over de relatie met hart- en vaatziekten en diabetes mellitus). Toevallig had ik het er nog niet zo lang geleden met mijn eigen mondhygiëniste over dat we nooit patiënten over en weer verwijzen. Terwijl er toch zoveel winst te behalen is wanneer we dit wel zouden doen. Binnenkort hierover dus meer.

De ouders van mijn patiëntje heb ik voedingsadviezen gegeven om zo -hopelijk- verdere schade te voorkomen. Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen en een filmpje met poetsinstructie.

“Hoe houd ik het gebit van mijn kind gezond?”

Een gezond gebit is in alle levensfasen van belang. Maar zeker ook voor kinderen. Zij leggen met een gezond melkgebit namelijk de basis voor hun blijvende gebit, waarmee zij de rest van hun leven moeten doen.

Wanneer een melkgebit niet gezond is, kan dit ook schade toebrengen aan het blijvende gebit. Zo kunnen ontstekingen aan het melkgebit de nog niet doorgebroken, blijvende tanden beschadigen. En wanneer melktanden getrokken moeten worden verstoort dit de ontwikkeling van het kind. Veelvuldig kauwen zorgt namelijk voor een goede ontwikkeling van de kaak en wanneer er tanden of kiezen missen, gaan de overgebleven tanden richting de ontstane gaten bewegen. Bovendien is een gebit met gaten, lastiger schoon te houden, wat opnieuw tot tandplaque, cariës en tandvleesontsteking kan leiden.

Tips en adviezen om het gebit van uw kind gezond te houden:

  • Geef niet de hele dag door eten en drinken, maar houd maximaal zeven eet- en drinkmomenten aan. Dat houdt dus in: maximaal 4 keer iets tussendoor naast ontbijt, lunch en avondeten. Wanneer eten en drinken gecombineerd worden, is dit één moment en water en thee zonder suiker tellen niet mee als drinkmoment.
  • Wanneer er iets gegeten of gedronken wordt, let er dan op dat uw kind het in één keer opeet of drinkt en drinken bijvoorbeeld niet door de mond laat ‘spoelen’.
  • Geef een gewone beker ipv een fles of tuitbeker. Het is beter voor de tanden om een beker in één keer leeg te drinken en met een fles of tuitbeker bestaat de kans dat uw kind vaker verspreid over de dag slokjes neemt en dit is schadelijk voor het gebit. De tanden komen zo namelijk langdurig in aanraking met suikers en zuren en krijgen dan niet meer de kans om te herstellen.
  • Geef bij voorkeur water of thee zonder suiker. Niet alleen frisdrank is slecht voor de tanden, maar ook vruchtensappen en dranken als icetea. Deze bevatten namelijk net als frisdrank óók veel suiker en zuren, welke tanderosie kunnen veroorzaken (dit is het oplossen van het tandglazuur). Eventueel kunnen deze dranken met een rietje gedronken worden of tegelijk met een maaltijd.
  • Leer uw kind om rustig te eten en goed te kauwen. Kauwen bevordert de aanmaak van speeksel. Door speeksel worden restjes voedsel uit de mond verwijderd en het zuur in de mond geneutraliseerd.
  • Geef ’s avonds en ’s nachts alleen water, meer niet. Zoete dranken als (dik)sap, limonade maar ook gewone melk zijn ’s nachts extra schadelijk, omdat er dan minder speeksel is om het gebit te beschermen.

Adviezen om het gebit goed schoon te houden:

  • Begin met poetsen zodra het eerste tandje doorkomt.
  • Poets bij de eerste tandjes 1 keer per dag en vanaf 2 jaar 2 keer per dag (zie ook instructievideo).
  • Poets niet vlak voor of vlak na het drinken van iets zoets of zuurs, ook niet na fruit!
  • Gebruik een speciale peutertandpasta met fluoride tot uw kind 5 jaar is, dan is het niet erg als hij wat doorslikt, want hierin zit niet zo veel fluoride.
  • Gebruik vanaf 5 jaar gewone tandpasta met fluoride erin.
  • Houd ook de tussenruimtes goed schoon (bijvoorbeeld mbv een tandenstoker)
  • Bezoek 2x per jaar de tandarts en laat uw kind hier op jonge leeftijd al aan wennen door het vanaf twee jaar al mee te nemen naar de halfjaarlijkse controle. Zo raakt uw kind hiermee vertrouwd en ervaart uw kind dit als een vanzelfsprekendheid.

 

 

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.