Afbuigende groeicurve
Groeicurve
De groei van uw kind wordt bijgehouden met behulp van groeidiagrammen. Hier zijn verschillende van, zo is er naast de lengte bijvoorbeeld ook één voor het gewicht en voor de BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht). In de diagrammen staan een aantal lijnen. De middelste lijn -ook wel de nullijn genoemd- geeft het gemiddelde van de bevolking weer. Bij de andere lijnen staan cijfers (+2, +1, -1, -2). Deze lijnen zijn groeicurven. Wanneer u de metingen van uw kind met elkaar verbindt, ziet u de persoonlijke groeicurve van uw kind.
Omdat er maar weinig kinderen precies gemiddeld zijn, wordt er in groeidiagrammen met de standaard deviatie (SD) gewerkt. Dit is een statistische term die aangeeft hoe groot de normale spreiding rondom het gemiddelde (de nullijn) is. De groeicurve van de meeste kinderen valt binnen de lijnen waar +2 en -2 bij staat. Dit wordt gezien als het ‘normale’ gebied.
Als de groeicurve van uw kind ineens sterk afbuigt, kan dit een teken zijn dat er iets niet in orde is. In dit geval kan de jeugdarts uw kind doorverwijzen naar een kinderarts, die vervolgens onderzoek kan doen naar de oorzaak hiervan. Wanneer voeding een rol speelt kan er ook een doorverwijzing naar een diëtist komen.
Wat kunt u van de dieetbehandeling verwachten?
Tijdens het eerste gesprek zal ik o.a. met u bespreken of er een oorzaak van de afbuiging bekend is. Wanneer uw kind een aandoening heeft, bijvoorbeeld coeliakie (glutenintolerantie), dan krijgt uw kind uiteraard een dieet dat hierop is afgestemd. Dit komt echter niet heel veel voor. Vaak is er sprake van een te lage inname.
Er zal altijd goed gekeken worden naar de groeicurve van uw kind om te bekijken wat de normale groei was en wat het doel wordt. Om dit doel te bereiken gaan we de voeding van uw kind optimaliseren. Dit betekent dat ik een berekening maak van de huidige voedings- en vochtinname en dit vergelijk met de berekende voedingsbehoefte. Vervolgens zullen we bespreken wat haalbaar is, zodat aan de voedingsbehoefte van uw kind voldaan kan worden. Het uitgangspunt is altijd om dit met ‘normale’ voeding te bereiken. Soms lukt het echter niet met gewone voeding en zal ik (tijdelijk) dieetpreparaten voorschrijven zoals energieverrijkte drinkvoeding en/of een dieetvoeding in poedervorm.
Wat kunt u doen?
Om goed advies te kunnen geven is het voor mij heel belangrijk om zo exact mogelijk te weten wat uw kind eet en drinkt en hoeveel. Het is daarom voor mij erg fijn als u voor de afspraak alvast van een aantal dagen kunt noteren wat uw kind eet en drinkt. Hierbij gaat hierbij niet alleen om wat uw kind aangeboden wordt, maar vooral ook wat er daadwerkelijk gegeten wordt. Als uw kind ook regelmatig buitenshuis eet -bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf- zou het goed zijn als u van zo’n dag ook de inname laat opschrijven. Zo krijg ik een goed beeld van het gemiddelde eetpatroon.
Was als de dieetbehandeling geen resultaat geeft?
Als tijdens de evaluatie blijkt dat er geen sprake is van verbetering zullen we bespreken wat hier de oorzaak van kan zijn. Misschien is het niet gelukt alle adviezen op te volgen. In dat geval zullen we deze aanpassen naar wat wel haalbaar is of lijkt. Het kan ook zijn dat uw kind ziek is geweest. Als het uitblijven van resultaat niet direct verklaard kan worden, wordt het dieetadvies bijgesteld en vindt er opnieuw evaluatie plaats. Mocht dit alsnog geen resultaat geven, zal ik mijn bevindingen rapporteren aan de behandelend arts, zodat beoordeeld kan worden of er eventueel verder gekeken moet worden of bijvoorbeeld andere hulp moet worden ingeschakeld.
Afspraak maken?
Voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies voor uw kind, bent u van harte welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, dan is een huisbezoek ook mogelijk.
Huisbezoeken mogelijk in Hoorn, Blokker, Zwaag, Westwoud, Hoogkarspel, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Enkhuizen, Venhuizen, Wijdenes, Oosterblokker, Hem, Schellinkhout, Andijk, Wervershoof, Medemblik, Hauwert, Midwoud, Opperdoes, Twisk, Abbekerk, de Weere, Hoogwoud, Spanbroek, Opmeer, Aartswoud, Oostwoud, Lambertschaag, Benningbroek, Sijbekarspel, Abbekerk, Onderdijk, Middenmeer, Slootdorp, Wieringerwerf, Kreileroord, Berkhout, Avenhorn, de Goorn, Spierdijk, Bobeldijk, Obdam, Scharwoude en Zuidermeer.